Skip to content

Grisemysterier og jegerjakt

January 26, 2018

Oops! Åhh! Sen igjen!

Nok en gang har livet kommet i veien, og jeg er seint ute igjen. Men bedre seint enn aldri! Her er fjorårets teiteste overskrifter.

Som tidligere nevnt, var 2017 et spesielt år for undertegnede. Jeg må rett og slett innrømme at jeg ikke har klart å følge nyhetsmediene med mine sedvanlige argusøyne. Det ser det heller ikke ut til at leserne har gjort. Selv om enkelte av dere har vært flinke til å sende inn presseestetiske uhyrligheter, er det ikke til å stikke under ei badematte at antall innsendte overskrifter i 2017 nådde et absolutt lavmål.

Selv om kvantiteten har vært noe laber, er det imidlertid ingenting å si på teitheten. Blant årets nominerte overskrifter finner vi representanter for alle de klassiske kategoriene innen teite overskrifter. Her er både allitterasjon, latterlige ordspill, orto- og typografiske triks og rein absurditet.

Griseri i Tigerstaden

Fjorårets nakne greve må være «purken», som jakta på et svart svin i Oslo. Hvordan det gikk med grisen til slutt, hvorfor «purken» opptrer i anførselstegn samt hvorfor og hvordan denne perlen av ei overskrift faktisk havna i Dagbladet er intet mindre enn et grisemysterium.

Som så mange år tidligere, gikk det hardt for seg i innvandringsdebatten også i 2017. Det var til og med tendenser til flyktningekrangel. Selv om de er uenige om mye, er de fleste norske partiene enige om å praktisere “norsk strenghet“.  Det skal stilles strenge krav til de nyankomne. De må integrere seg. De må lære norsk, sette seg inn i hvordan det norske samfunnet fungerer, og tilegne seg norsk kultur. Derfor er det ikke så rart det blir bråk når noen av dem åpent innrømmer at de aldri har hørt om en av landets mest brukte skuespillere. “Brødre utløste flyktningekrangel. – Hadde aldri hørt om Kristoffer Joner,” skreiv VG i i februar. Ei teit overskrift på en trist sak. Det syntes tydeligvis VG også, siden saken nå ligger ute under en ganske annen overskrift.

Politikk og håndgemeng

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre har også hatt et vanskelig år. I tillegg til alvorlige problemer i eget parti, blei han også utsatt for typografiske snurrigheter i selveste Verdens Gang. «Jonas Gahr Støre Mindre», skreiv VG på forsida av papiravisa i august. Vi får bare håpe dette ikke har påført Støre større mindreverdighetskomplekser.

Det politiske landskapet har mildt sagt ikke vært noe ryddigere på den andre sida av dammen. Særlig i president Trumps leir har det gått hardt for seg. Ifølge flere kilder, skal det sågar ha kommet til håndgemeng. Både VG og Dagbladet slår fast at noen har sparka en stakkars FBI-sjef. I strupen. På Trump!

Vent litt … hva var det egentlig som skjedde? Riktig nok er den usanianske presidenten kjent for å være stor i kjeften, men at det skulle være mulig å sparke en hel FBI-sjef ned i halsen på ham, har jeg vanskelig for å tro. Dermed må sannheten være en annen. Kan det virkelig ha foregått en slåsskamp presidenten? Gikk den ukjente gjerningsmannen løs på den stakkars offentlige tjenestemannen bare på trump? Eller er hele overskrifta bare et resultat av pressens inngrodde motvilje mot å bruke fullstendige setninger i overskriftene?

Med våpen i hånd

Foto: Christopher Burns (fra Unsplash).

Norges Jeger og Fiskerforbund nøyer seg ikke med spark, men tar i bruk skytevåpen. Også i kampen mot forgubbing. Der i gården jakter man nemlig på unge jegere, i hvert fall ifølge VG. Dette med forgubbing er jo noe de fleste organisasjoner ønsker å unngå. Men det spørs vel egentlig om jakt på de yngste individene er veien å gå hvis man ønsker å få snittalderen ned. Det må da finnes mer hensiktsmessige midler for å nå bestandsmålet?

Her på bruket kan jeg i hvert fall endelig erklære jakta på årets teiteste overskrift for åpna. Blir Støre mindre? Stikker det svarte svinet av med seieren? Eller blir FBI-sjefen sparka helt til topps? Det hele er opp til dere!

Stem på årets teiteste overskrift seinest fredag 2. februar!

Avstemninga er nå stengt!

 

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s