Skip to content

Bom, bom, bom for deskjournalister som tenker utafor boks(ering)en

January 5, 2017

overskriftswordle20162

Men teitheten fikk stå.

Godt nytt år, folkens!

Er det noe vi trenger nå, er det nemlig det. Et godt nytt år.

Mange vil nok mene at det gamle ikke var spesielt godt. Og med god grunn. Fjoråret bød unektelig på ei lang rekke ganske drøye negative overraskelser.

Om du for eksempel legger vekt på amerikansk eller internasjonal politikk, var 2016 rett og slett et drittår. Men om du derimot fokuserer på  overskrifter av det teitere slaget, fortoner ting seg straks annerledes. 2016 må nemlig kunne sies å være et av de teitere årene på lenge.

Klassiske kategorier

I motsetning til 2015, inneholdt overskriftsåret 2016 relativt få kropps- og sexrelaterte ordspill. Ellers var de fleste klassiske kategoriene innen teite overskrifter godt representert.

De fleste teite overskrifter kan nemlig plasseres i en eller flere tidløse kategorier. Mange av dem følger en slags mal eller formel, slik som de utallige naken greve-variasjonene¹.

Skogens kong(l)e.

Skogens kong(l)e.

Årets eksemplar av arten var en full ape som gikk amok med dolk. På bar i Brasil, må vite.

Andre overskrifter ser ut til å være prefabrikert. Det kan virke som om mediene rett og slett har dem liggende i påvente av en passende hendelse å bruke dem på. I juni fikk både NRK og TV2 endelig bruk for ei sånn overskrift. Da var nemlig “Elg” var så uheldig å kjøre på en elg. Heldigvis gikk det etter forholdene bra. Både med “Elg” og elgen.

Snøkuker, (gig)alligatorer og pot-pol

2016 var et særdeles godt år for mer eller mindre latterlige nyord. Det begynte friskt allerede i januar. Med en kuk. En snøkuk. Den fikk riktignok ikke stå, men den gjenoppstod noe seinere i gigantisk utgave. Intet mindre.

Gigantisk var også skapningen Charles Helms filma på en amerikansk golfbane. Så gigantisk at VG måtte finne opp et helt nytt ord for å beskrive den. (Gig)alligator², altså. Om ikke det er teit, så veit ikke jeg.

Noe annet mange synes er teit, er narkotika. Veldig mange synes også dagens narkotikapolitikk er ganske teit. Likevel er pot-pol fortsatt ganske kontroversielt. Både politisk, lingvistisk, og, i Dagsavisens artikkel, journalistisk.

Noen av årets nyord er så eksepsjonelt dustete at det er vanskelig å se for seg at journalister, deskere og redaktører faktisk har latt dem passere. Det burde for eksempel være et åpenbart faresignal når man må innføre parenteser inne i ord for å få den morfologiske og semantiske kabalen til å gå opp. Selv om ovennevnte (gig)alligator klarte å passere VG-desken, burde i i hvert fall konstruksjonen “boks(ering)en” fått teithetsalarmen til å skingre hos Dagbladet.

(Post)faktuelt

De siste månedene har stadig flere hevda at vi lever i en postfaktuell tidsalder. At fakta ikke betyr noe lenger. Gode, etterettelige medier blir ofte trukket fram som en viktig del av løsninga på dette problemet. Derfor er det betryggende at norske medier ser ut til å ta sitt samfunnsansvar på alvor. Selv om det er utrulig hvor lite forklarende en faktuell overskrift kan være.

merammo

Med krutt og trykksverte bør man trå varsomt.

Da VG skreiv at “Politimann hostet kraftig og skjøt i gulvet“, var dette ei fullstendig faktabasert overskrift. Nothing but the truth. Men ikke akkurat the whole truth. Ved å utelukke den lille, men ikke uvesentlige faktaopplysninga at det dreide seg om et vådeskudd, har VG gjort saken langt mer absurd, spennende og klikkvennlig. Uten å hevde noe som helst det ikke er dekning for i saken. Imponerende!

Dagbladet har også gjort en sterk innsats i kampen mot den postfaktuelle tidsånden. I april kunne de for eksempel melde at Krohn-Dehli akkurat hadde sett sitt eget kne. Helt sikkert både sant og riktig, men ikke akkurat noen nyhet. Vi får både håpe og tru at den uheldige fotballspilleren hadde sett sitt eget kne ved flere anledninger allerede før han pådro seg en lei skade på fotballbanen.

Enda teitere blir det når man bygger hele overskrifta på nokså perifere opplysninger, og pakker det hele inn i et ekstra lag med teithet.

C:DataPROSJ34092 - Skiltforskriftstd-skilt.dwg 134 (1)

Bom!

Dagbladets “Mann (69) la ordene i munnen på Rihanna” er ikke bare komplett uforståelig. Den er også veldig, veldig teit.

Det blir heller ikke særlig mye bedre når man utelater så å si alle fakta til fordel for et skikkelig dårlig ordspill. Det har imidlertid ikke hindra NRK i å prøve. “Bom, bom, bom for Ole Alexander“, skreiv rikskullkasteren i juni. Selv om ordet “bom” faktisk forekommer opptil flere ganger i selve artikkelen, er det vanskelig å tenke seg ei overskrift som sier mindre om hva saken handler om.

Skutt blir … hvem?

Alle som har prøvd seg i journalistyrket veit at det er viktig å fatte seg i korthet. Det kan ofte være fristende å utelate både subjekt og objekt i jakta på ei kort og hardtslående overskrift. Dette er imidlertid en ytterst risikabel praksis. Noen kan bli skutt! Men hvem?

“Kan ikkje berge fjellfaste sauar – må skytast”, lød ei av fjorårets mest brutale overskrifter. Mange sauebønder føler kanskje at både ministre og andre er ute etter dem i disse dager. Klatrere er også ei gruppe det finnes både mange og sterke meninger om. Begge grupper er vant til både kritikk, risiko og harde kår. Likevel kan nok denne overskrifta ha virka både skremmende og urettferdig for de uheldige saueredningsmennene. Det skjønte antakelig NRK også, siden de ganske raskt modererte overskrifta til det mindre truende “Måtte avbryte berginga av sauene“.

Bruk stemmeretten!

Fjorårets valgtragedie over dammen kan ha fått noen og enhver til å miste trua på demokratiet. Men nå er det på tide å bruke stemmeretten igjen. Får snøkuken stå? Kan sauene berges? Blir det pot-pol? Det er opp til deg, kjære leser.

Avstemninga er nå stengt.

¹Adjektiv+aktør+handling (+offer)+redskap (+sted)=teit.

²Seinere endra til gigant-skapning.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: