Skip to content

Dawit Isaak 14 år i fengsel.

September 23, 2015

Den 23. september har den svenske journalisten, poeten och trebarnsfaren Dawit Isaak, 50, sittet 14 år i Eiraeiro-fengselet i Eritrea. Uten lov og dom, uten å få se noen tiltalepunkter, uten å få møte en advokat.

Dawit Isaak blei født i Eritrea, og kom til Sverige i 1989, på flukt fra Eritreas blodige uavhengighetskrig mot Etiopia. Han fikk svensk statsborgerskap i 1992, men dro tilbake til Eritrea da landet blei selvstendig året etter. Han begynte som journalist i landets første uavhengige avis, Setit. For denne jobben blei han arrestert i 2001, og han sitter fortsatt i fengsel.

Fjorten år for ytringsfriheten

Den eneste “forbrytelsen” Dawit Isaak har begått, er å benytte seg av Eritreas nyvunne ytringsfrihet som journalist. Isaak trodde virkelig på ytringsfriheten, og ønska demokratisk reform i Eritrea. Det gjorde ikke det sittende regimet, og det gjør de fortsatt ikke. Derfor sitter Isaak fortsatt i fengsel, fjorten år seinere.

Selv om regimet har holdt Isaak gjemt i ei altfor lita fengselscelle i alle disse årene, har verden fortsatt ikke glemt ham. Ikke helt, i hvert fall. På 14-årsdagen for arrestasjonen publiserer 80 svenske medier et opprop hvor de krever at svenske myndigheter gjør mer for Isaak.

“(N)u är det dags att inleda aktiv diplomati för Dawits frihet. Allt annat är svek mot Dawit Isaak, hans fru och barn och alla andra eritreaner som riskerar att kastas i fängelse för att de vågar säga och skriva vad de tycker,” heter det i oppropet, som blant annet er undertegna av sjefsredaktørene i svenske Journalisten, Aftonbladet, Svenska Dagbladet og Expressen.

Les mer om Dawit Isaak på freedawit.com!

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: