Skip to content

Nesten fotballfritt i ach-tung tullethriller

January 7, 2014

Hva var fjorårets teiteste overskrift?

overskriftscollage13

Nok en gang er jeg (u)lovlig seint ute. Jeg lovte å presentere kandidatene til Årets teiteste overskrift 2014 3. januar, og er nå fire dager på overtid. Jeg kunne naturligvis skylde på juleferien. Det ville faktisk ikke vært helt uriktig heller. Likevel vil jeg legge skylda for sommelet på manglende motivasjon. Responsen på fjorårets utlysning har nemlig vært rekorddårlig. Da fristen gikk ut, hadde jeg mottatt hele 0 – null – nominasjoner. Det er rett og slett dårlig hjort!

Det har altså vært fullstendig opp til undertegnede å tråle nasjonens medier med mitt nærsynte mollvarpblikk, på evig jakt etter teithet. Enten har jeg gjort en dårlig jobb, eller så har landets redaksjoner gjort en usedvanlig god en. Mitt entydige inntrykk er nemlig at fjoråret bød på langt færre dustete overskrifter enn tidligere år.

Joda, avisene har fortsatt funnet plass til en og annen puppetabbe. Både finansminister-katter og skjøttansvarlige har fått boltre seg i riksmediene. Likevel er det ikke til å komme fra at langt færre norske (desk-)journalister har havna i alvorlig teithetstrøbbel enn noen gang tidligere i denne kåringas historie.

Superbitch i pillethriller

Pills Made Of Pills

Photo: Phillippa Willitts (CC-A-NC)

Dette er jo egentlig ei gledelig utvikling, selv om det gjør denne kåringa litt mindre underholdende. Gledelig er det også at mediene har fortsatt å kutte i sex- og kjønnsrelaterte ordspill og vitser i overskriftene. Det nærmere vi kommer i årets kåring er en superbitch med utsvevende sexliv. Det er likevel ikke den noe ufine karakteristikken av hovedpersonen, men derimot filmsjangeren og nyordet pillethriller som sikrer Aftenpostens første plass på lista over årets nominerte.

Sportsjournalistikken er vanligvis en trygg og stabil teithetsleverandør. Det kan derfor synes noe overraskende at vi i år må til kulturjournalistikken for å finne kåringas eneste sportsrelaterte overskrift. Ifølge Aftenposten er nemlig det viktigste ved Alf van der Hagens portrettbok om Dag Solstad at den er nesten fotballfri. Jeg har ikke lest boka, så det kan selvfølgelig hende at dette medfører en viss riktighet. Jeg velger likevel å la tvilen komme forfatteren til gode, og gir Aftenposten nok en nominasjon.

Ach-tunge babyer, store kinesere og nordmenn i trøbbel

Årets teiteste ordspill står selveste rikskringkastingen for. Joda, riktig nok var hovedpersonen både tysk og tung, men ach-tung baby? Seriøst? NRK har tydeligvis innsett hvor dustete denne overskrifta var, for den er seinere endra til «Nyfødte Jasleen veier over seks kilo».

Nå som Pippis pappa har endra yrkestittel til sydhavskonge, skulle man kanskje tru at etnisitetsbaserte kraftuttrykk var en saga blott, i hvert fall i riksmediene. Så er imidlertid ikke tilfelle. Da Kina ble det tredje landet i verden til å sende et romfartøy til månen, reagerte VG med uttrykket «Du store kineser». Saft suse, altså!

Mens kineserne har begynt å utforske månen, har vi nordmenn stort sett holdt oss på jorda. Eller på jordet. Helt på jordet, faktisk. Heldigvis er de fleste av oss forsikra. Det hjelper imidlertid fint lite for abc nyheter, som i fjorårets minst overraskende og mest intetsigende overskrift kan opplyse om at mange nordmenn havner i alvorlig trøbbel.

Achtung, achtung! Unngå alvorlig trøbbel! Stem på din favoritt innen fredag 17. januar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: