Skip to content

Puseplan førte Putin til teithetstoppen

January 14, 2013

teitest

Pikante punkere plasserte puppene på 3-delt 3D-plass.

resultater2012

Etter særdeles laber interesse både i nominasjonsprosessen og selve avstemninga, mobiliserte leserne endelig på kåringas siste dag. Alle unntatt to av de nominerte overskriftene sanka stemmer. Likevel var vinneren usedvanlig overlegen. Hele 44% av leserne mente Dagbladet sto bak fjorårets teiteste overskrift:

«Pussy-punker-prosessen: Putin planlegger puseplan».

Både den «lamme» sauen og tyskerens monstertorsk blei dermed snytt for seieren, og måtte dele 3D-plassen med Kate Winslets luftpupper.

Overlagt teithet

I likhet med 2011-vinneren, bærer fjorårets vinner preg av at noen moroklumper på desken virkelig har lagt seg i selen for å snekre sammen noe skikkelig teit. Det er altså snakk om overlagt teithet.

Vanligvis er ikke slike overskrifter blant mine favoritter, men her må jeg medgi at det er snakk om en virkelig (u)verdig vinner. Som regel er det nemlig ganske latterlige saker – eller ikke-saker – som utstyres med denne typen dusteoverskrifter. Her dreier det seg derimot om en ganske alvorlig sak. Det spørs om sakens hovedpersoner – de såkalte pussy-punkerne – syntes trusselen om sju års ubetinga fengselsstraff var særlig morsom. Og selv om det kanskje kan kalles latterlig eller i hvert fall tragikomisk å reagere på moderne protestviser med lange fengselsstraffer, er overskrifta likevel grovt misvisende.

Selv om Putin fortsatt har langt mer makt enn godt er i dagens Russland, er det neppe slik at han kan planlegge utfallet av pågående rettssaker. Og selv om ingen av de involverte til slutt blei idømt mer enn to års fengsel, kan et 24 måneders opphold i et russisk fengsel neppe betegnes som særlig pusete.

Heller ikke språklig sett er overskrifta helt korrekt. Meg bekjent er planer nemlig noe man legger. Ikke planlegger. Om man da ikke er så grundig at man planlegger å legge en plan. Likevel skal Dagbladets (desk)journalist(er) ha honnør for imponerende alliterasjon. Selv underoverskrifta er holdt i samme språkdrakt:

«Pikante punkere provoserte på presteplass.»

Fjorårets vinner har dermed alt ei virkelig teit overskrift skal ha: bokstavrim, latterlige nyord, misvisende innhold og et lite hint av sex. Etter to års fravær fra teithetstoppen er Dagbladet endelig tilbake i tet!

Ingenting å feire

Mens Dagbladet kan feire seieren i medie-Norges teiteste kåring, har de pikante punkerne liten grunn til å feire. Mens Jekaterina Samutsjevitsj blei løslatt på prøve etter anke 10. oktober, er dommene mot de to andre tiltalte opprettholdt. 16. januar skal retten ta stilling til hvorvidt Maria Alyokhina skal løslates fordi hun er alenemor til en fem år gammel gutt.

Les mer på www.freepussyriot.org.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: