Skip to content

Olje på opprørt hav

August 3, 2010

Om oljesøl, miljøpolitiske mageplask og NM i dødsing

Olje – eller petroleum – forekommer i ei rekke forskjellige former med til dels forskjellige egenskaper, og kan videreforedles til utallige mer eller mindre raffinerte produkter. Selv om det er stor forskjell på råolje og for eksempel bensin eller smøreolje, har de fleste oljetyper noen egenskaper felles. I mange former er olje noe skikkelig griseri. Har man først fått olje i fjærdrakta, kan det være så å si umulig å bli kvitt svineriet. Utfallet kan fort bli fatalt, enten man er en pelikan, en skarv eller for eksempel ei regjering.

De aller fleste former for olje flyter på vann. Oljesøl i sjøen blir derfor gjerne liggende som ei hinne på vannflata, og ved større oljeutslipp kan det dannes kompakte kvelende flak av olje som strekker seg over mange kvadratkilometer. Mens større utslipp av tung- og råolje gjerne danner tjukke grå eller brunaktige flak, kan mindre utslipp av lettere oljer og petroleumsprodukter være fascinerende fargerike. En liten oljeflekk skinner gjerne i alle regnbuens farger – også rødt og grønt.

Den sittende regjeringa kan derfor med en viss grad av riktighet kalle seg rødgrønn, selv om den politiske fjærdrakta har fått noen stygge oljeflekker. Den grønne fargen blir imidlertid stadig vanskeligere å få øye på ettersom regjeringspartiene insisterer på å rulle seg i råolje i Norskehavet og Barentshavet. Regjeringa virker heller ikke særlig opptatt av å unngå mer oljesøl i framtida. Et år etter Full City-ulykken la miljøorganisasjonen WWF frem en rapport der de slakta regjeringas tiltakspakke for opprustninga av oljevernberedskapen langs kysten.

“Selv etter langvarig påtrykk fra Kystverket, WWF og andre organisasjoner for å styrke norsk oljevernberedskap, avslører ”Full City”-ulykken at norsk oljevernberedskap fremdeles er for dårlig. (…) Med dette som bakgrunn mener WWF det ikke er holdbart at nødvendige bevilgninger fremdeles mangler, og at midler som blir benyttet hovedsaklig går til oljevernutstyr som representerer en gammel og umoderne beredskapstenkning,” heter det i rapporten.

NM i politisk dødsing

20. juni i år gikk det uoffisielle verdensmesterskapet i døds av stabelen i Frognerbadet. Dødsing er en nokså sær sport der utøverne kaster seg ut i mageplaskposisjon fra stor høyde for så å trekke seg sammen rett før vannflaten. I dødsemiljøer verserer det ifølge Dagens Næringsliv rykter om en mann som ikke rakk å trekke seg sammen ved dødsing fra tier’n. Han skal rett og slett ha sprukket etter et spesielt spektakulært mageplask.

For tida kan det virke som om regjeringa er i ferd med å avvikle et like uoffisielt NM i politisk dødsing. For øyeblikket ligger regjeringspartiene i full strekk over både Barentshavet, Norskehavet og Hardangerfjorden. Det er på høy tid å begynne å tenke på landinga. Fallhøyden er stor, og mageplaskpotensialet enormt. I Hardanger kan katastrofen, ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen, allerede være et faktum. Han sier til Aftenposten at beslutninga om å bygge monstermaster i Hardanger allerede kan ha påført regjeringa ubotelig skade, og at regjeringspartiene vil bli hardt straffa ved lokalvalget neste år. En eventuell snuoperasjon kan imidlertid begrense skadene noe, og regjeringa bør snarest mulig trekke inn armer og bein, bøye nakken og gjøre seg så liten som mulig om den ønsker å overleve det kommende smellet.

Den voldsomme kræsjlandinga på Mongstad har påført regjeringas miljøpolitiske troverdighet noen særdeles stygge bulker og riper. Verken den eller regjeringa sjøl tåler flere miljøpolitiske mageplask nå.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: