Skip to content

Førstehund og fruktbarhetsgudinne i bikkjeslagsmål med nådeløs ridder

December 31, 2009

Kampen om tittelen Årets teiteste overskrift er endelig i gang! Det har vært et usedvanlig teit medieår, og til tross for elendig innsats fra leserne har lista med (u-)verdige kandidater til årets kåring vært lang som – nettopp – et vondt år.


2009 vil gå inn i historien som året  da norske medier kasta de siste hemningene når det gjelder bløte ordspill. Dagbladet har  levert perlene “Sjekk denne flykroppen” (På kjendis.no med tittelen “Dette er en ekte flyfille“), “Ingen Cannes høre deg skrike” og “Bamsemums på hvalkjøtt“, mens Aftenposten har klint til med “Nakenvandring skal svi på pungen” og “Værfast fem meter over bakken“. Også VG stiller sterkt i denne kategorien, med fantastiske “Ville hjorten bli rein?” (her under den langt kjedeligere tittelen “Hjort brøt seg inn i svømmebasseng“).

Rumpeglipp og grasrotsmuler

Også innen kategorien latterlige nyord – gjerne sammensatte – har 2009 vært et særdeles grøderikt år. På lista over nye ord ingen utafor journaliststanden ante at vi hadde bruk for finner vi blant annet førstehundrumpeglipp (finnes også i verb-form), grasrotsmuler og overfon.

Bare innen én kategori, de fullstendig absurde overskriftene, har det vært noe tynt i år. Det nærmeste vi kommer er nok VGs “Kjendissønn oppdaget bortført «hovedrolleinnehaver»” og “Drikker mindre enn KrF-velgere”¹ (begge handler om biler).

Dagblad-dominans

I år som i fjor stiller Dagbladet i en klasse for seg. Om de har levert Årets teiteste overskrift, er opp til leserne å avgjøre, men det er ingen tvil om at Norges teiteste avis har levert en imponerende mengde sludder og pølsevev i løpet av året. “Fisket opp fruktbarhetsgudinnens våte port” viser med all tydelighet hvordan Dagbladets erfarne deskere kan få enhver overskrift til å virke slibrig bare ved å legge til ett eneste lite ord, mens “Nådeløse ridder Ari. Nå forsvarer han sin prinsesse – IGJEN!²” må være årets “naken greve jager neger med øks”. Dagbladet har heller ikke sett seg for gode til å surfe på den voldsomme vampyrbølgen som har feid over den vestlige verden i året som så å si har gått, noe som har gitt dem enda en nominasjon: “Har sugd 70 millioner kroner fra norske blodfans“.

Gjør deres borgerplikt!

Sett under ett har overskriftsåret 2009 vært så til de grader dustete at det har vært både vondt og vanskelig å begrense meg til færre enn ti overskrifter. Jeg har imidlertid gjort mitt beste for å finne de verste, og nå er det lesernes tur til å gjøre en innsats. Til tross for at jeg er litt seint ute med årets nominasjonsliste (jeg lovte å presentere de nominerte 28. desember), håper jeg dere vil gjøre en hederlig innsats og løfte fram Årets teiteste overskrift. Siste frist for å stemme er mandag 11. januar, og du kan bare stemme én gang³.

Obs! Avstemninga er nå stengt.

Måtte den verste vinne!

¹ og ² Bare i papirutgavene.

³ Det er imidlertid ingenting i veien for å oppfordre familie og venner til å stemme på din favorittoverskrift…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: