Skip to content

Teite tider

December 1, 2009

Så tenner vi ett lys i kveld. Det er på tide å sette opp fuggelbænd¹. Selv om det kanskje er litt tidlig å vaske golvet og bære ved, blir dagene bare kortere og kortere, og det er mye som skal gjøres før julekvelden kommer på kjerringa og det gamle året ebber ut.

I slike travle tider er det viktig å prioritere. Det er kanskje ikke i år du skal bake pepperkakejulekrybbe med sju slag vise menn i legemsstørrelse og okse der oasen stod. Kanskje er det ikke absolutt påkrevd å vaske vinduet over kjellertrappa på begge sider eller støvsuge vedboden, og du trenger definitivt ikke hamstre sprengstoff for et middels forsvarsbudsjett  i den hensikt å bombe det gamle året sønder og sammen.

Imidlertid er det én ting du absolutt må rekke før det nye året ringes inn, for står det ikke skrevet²: “Gå inn i deg selv og ditt lønnkammer. Grip så ditt tastatur og ditt pekeredskap og gå ut på den farlige verdensveven. Og se; det er overmåte teit”?

Desember er nemlig mer enn julestri og adventstid. Det er også høysesong for lister og kåringer, og her på bloggen er det definitivt årets teiteste måned.  Jeg veit at mange av mine lesere har gleda seg storligen til denne herlige teite tida, og jeg håper det sitter mer enn en journalist der ute som har grua seg i hvert fall ørlittegrann.  Jeg skal ikke holde dere på pinebenken lenger. Fra spøk til, om ikke akkurat alvor, så i hvert fall til saken:

Årets teiteste overskrift 2009

Ergrer du deg til stadighet over (desk-)journalistenes ordspilliver? Eller humrer du over sammensatte nyord av typen pandaporno og pølse-trøst? I så fall bør du nå kjenne din besøkelsestid. Fra og med i dag, 1. desember, åpner jeg for nominasjoner til medie-Norges teiteste kåring; Årets teiteste overskrift. For fjerde gang er jeg på jakt etter årets mest upresise, banale, misvisende, overdrevne, latterlige, (u-)morsomme, usaklige, uransaklige og fordummende overskrifter. Jeg har naturligvis holdt et våkent øye eller to med mediebildet i løpet av året, men jeg trenger fortsatt forslag fra dere, kjære lesere.

Selv om jeg innerst inne er en bitter gammal mann, ønsker jeg jo å framstå som moderne og framsynt. Jeg har derfor moderert reglene for kåringa noe, og åpner i år for reine internettmedier.

Reglene er som følger:

 • Kandidater kan nomineres pr.  e-post til thesungame(a)yahoo.com eller – med fordel – i kommentarfeltet til dette innlegget.
 • For at ei overskrift skal kunne nomineres, må den ha stått i ei riksdekkende norsk avis eller på ei tilsvarende nyhetsnettside. Lokale medier, blogger, parti- og propagandaorganer samt reine bransje- og nisjemedier kan ikke delta.
 • Brukergenerert innhold som kommentarer, leser- og blogginnlegg og såkalte borgersaker kan ikke nomineres.
 • For at jeg skal kunne verifisere at overskrifta faktisk har vært brukt, må alle som nominerer huske å skrive når og hvor den nominerte overskrifta blei publisert. Er overskrifta henta fra et nettmedium, er det fint om dere lenker direkte til den aktuelle artikkelen.

Frist for nominasjoner er fredag 25. desember, selveste første juledag.

En jury bestående av meg sjøl vil plukke ut flere enn fem og færre enn ti overskrifter blant de aller teiteste innsendte kandidatene samt mine egne favoritter. Disse vil bli offentliggjort mandag 28. desember, og så er det opp til mine skarpsindige lesere å kåre en vinner.

Måtte den verste vinne!

¹ Et kjapt søk på ordet “fuggelbænd” leder meg passende nok rett til en artikkel om Ove Røsbaks diktsamling Når tida kjæm. Det er nettopp det tida gjør nå. Kjæm, altså.

² Temmelig nøyaktig her.

4 Comments leave one →
 1. December 4, 2009 2:06 pm

  Jaja, så får jeg vel gjøre det sjøl, sa den lille røde apen:

  At desken hos VG elsker ordspill, er vel ikke akkurat noen nyhet, men, hallo? Grorulvdalen?

  Hvis noen har trudd at papiraviser nødvendigvis er mer seriøse enn nettaviser, bør de merke seg at VGnett har holdt seg til den langt mer nøytrale tittelen”Ulven i Oslo er en verdensnyhet”: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=590457

  Like

 2. December 28, 2009 10:39 pm

  Atte. Første juledag. Det er jo i romjula vi har tid til å leite.

  Hva med en filmanmeldelse – jepp, filmanmeldelse – med tittelen “Sex-surr for Streep (60)”? (http://www.vg.no/film/film.php?id=10941)

  Jeg veit ikke om VGTV-overskrifter får være med, men det er ikke så farlig siden fristen uansett har gått ut:
  “Her rumpeglipper det for svensk «Let´s Dance»-kjendis” (http://www.vgtv.no/?id=21164&category=5)

  Like

 3. December 31, 2009 12:32 am

  Du har et poeng der, fisla. Imidlertid er det også i romjula jeg har tid til å gå gjennom nominasjonene. Og som du ser, er jeg allerede på etterskudd…

  Like

Trackbacks

 1. Førstehund og fruktbarhetsgudinne i bikkjeslagsmål med nådeløs ridder « Sungame

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: