Skip to content

Mye tjall og dårlig dømmekraft

December 19, 2008

overskriftwordle-copy

Mens norske medier var relativt sparsomme med de aller teiteste overskriftene i 2007, har avisene i 2008 vært så proppfulle av hårreisende idiotiske overskrifter at det har vært en hard jobb å velge ut de aller teiteste. Heldigvis har jeg fått god hjelp av leserne. Responsen på 2008-kåringa har vært den beste så langt. Et overveldende antall lesere har stemt på fjorårets teiteste overskrift, og det er fortsatt mulig å stemme. La din røst bli hørt i årets minst viktige avstemning, stem på årets teiteste overskrift 2008 nå!

Medieåret 2008 har vært et av de teiteste jeg kan huske. Med andre ord et dårlig år for norske journalister, men et godt år for alle som veit å sette pris på ei skikkelig dårlig overskrift.

Sammensatte nyord er en gjenganger i teite overskrifter, og også overskriftsåret 2008 har vært prega av mer eller mindre kreative ordsammensetninger, som for eksempel brannpus, iraksmekk, nazisex-orgie og nakenbløff-kritikk. Årets teiteste nyord må likevel være pølse-trøst. Ordet forekommer i samme setning som verbet “ligge” og substantivet “håndballjentene”, og er dermed sikra både mange treff på den farlige verdsveven og en plass blant kandidatene til årets flaueste mediepris.

Bush-nabo: virkelighetens nakne greve

Tramteaterets “Naken greve jager neger med øks” har lenge stått som selve kroneksemplet på ei skikkelig teit overskrift. I år får denne veteranen konkurranse, ikke av noen ussel greve, baron eller annen adelsmann, men av selveste “kungen av nordlig Amerika“. Nåja, ikke knugen sjøl, riktignok, men dennes nabo, noe som bare er med på å gjøre overskrifta “Bush-nabo jaget dansk journalist med seksløper” til en selvskreven kandidat til 2008-prisen.

Resirkulert søppel

Da landets kronprinsesse falt og slo seg i oktober, klinte Dagbladet til med idiot-overskrifta “Prinsessen på stjerten”. Ikke bare er er overskrifta fullstendig dustete, den har til og med blitt brukt før! Allerede i 2002 brukte Dagbladet dette skrekkelige forsøket på ordspill, da om prinsesse Märtha Louise.

Tjalleluja?

Det er en kjent sak at cannabis kan påvirke folks virkelighetsoppfatning, dømmekraft, selvbilde og ikke minst humor. Hittil har det vært vanlig å anta at stoffet må røykes, spises eller på annen måte inntas i fysisk form for at disse effektene skal inntreffe. Nyere forskning viser imidlertid at dårlig dømmekraft og barnslig humor også inntreffer hos enkelte Dagbladet-journalister som kun har inntatt stoffet verbalt, altså gjennom lesing og/eller skriving. Dette hittil ukjente fenomenet er observert ved flere anledninger, og ser ut til i særlig grad å ramme journalister som skriver om filmer som omhandler salg og inntak av cannabis.

Dette fenomenet har ført til hele tre tilfeller av teite og på grensa til uforståelige overskrifter brukt i Dagbladets (vegg til vegg-)dekning av den norske filmen Den siste revejakta. Først ut var overskrifta “Høhøhøhøhøhø – hø?” på Dagbladet.no. Deretter fulgte Magasinets “Tjalleluja!”, før Dagbladet avslutta serien med “Mye tjall, lite tjall-la-la”.

Rumpefiksert tante

Dagbladet er som alltid sterkt representert blant kandidatene, men i år står selveste tanta i Akersgata for ei av de aller, aller teiteste overskriftene jeg noen gang har sett. Under den fantastiske tittelen “Når enden er god, er den ikke lenger i nærbilde på TV” presenterte Aftenposten kjempenyheten om at TV-teamene under OL i Beijing ikke lenger viser nærbilder av sandvolleyballspillernes bakdeler. Artikkelen inneholdt også formuleringer som”…en så ekstrem interesse for denne kroppsdelen hos kvinnen at verden stusset over stussene” og “Det var bokstavelig talt et rumpekjør”, og var selvfølgelig illustrert med et digert nærbilde av nevnte kroppsdel.

Folkets røst

Som dere sikkert forstår, har det vært en vanskelig oppgave å plukke ut de aller verste, mest idiotiske, hårreisende dustete overskriftene blant de utallige blødmene som har prega medieåret 2008. Likevel har jeg funnet fram til ikke mindre enn ni spesielt underholdende eksempler. Nå er det opp til dere, mine kjære lesere, å kåre den teiteste av de teite.

I år kjører jeg et litt proffere system enn tidligere. Du kan bare stemme én gang, og bare stemmer avgitt via avstemninga i denne posten vil telle med i kåringa. Kom gjerne med begrunnelser for ditt valg i kommentarfeltet, men glem endelig ikke å stemme!

Siste frist for avstemning var fredag 9. januar. Resultatet vil bli offentliggjort mandag 12. januar.

Ordbilde fra wordle.net.
Foto: Kevin Rosseel / Ricce (Morguefile / Wikimedia Commons).
5 Comments leave one →
 1. December 23, 2008 9:06 am

  Mulig forklaring: 2006 + 2007 var årene da sosialistene skulle skvises ut av media; og til den hensikt er en viss påtatt veslevoksenhet påkrevd.

  2008/2009 er årene da gullstandardtilhengerne (DLF etc.) skal hindres i fra å komme til orde, og til det er løssluppent tull og tøys mest effektivt.

  (Man har da gått på markedsføringslinja)

  Like

 2. January 6, 2009 4:41 pm

  Hvem vant? Hvem vant?

  Like

 3. January 6, 2009 9:14 pm

  Det er ikke avgjort enda. Fristen går ut på fredag.

  Like

 4. January 8, 2009 1:58 pm

  Ååååååh! Jeg vil vite det nåååå!

  Like

Trackbacks

 1. Pølse-trøst ga seier for håndballjentene « Sungame

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: