Skip to content

Reserver eder!

November 14, 2008

Om ikke lenge pøses 7000 tonn papiravfall ut over det ganske land. Jepp, vi snakker om den fortidslevninga som går under navnet “telefonkatalogen”.

Foto: Louise Docker.

Å si at tida har gått fra papirutgaven av telefonkatalogen, vil være noe i retning av decenniets understatement.  Etter at den farlege verdsveven blei allemannseie har papirkatalogen blitt en stor, tung og klossete dinosaur som raserer skog og har en svært uheldig effekt på omgivelsene¹. Dessverre nekter beistet å dø. Ifølge Naturvernforbundet går sju av ti utsendte kataloger rett i søpla. Likevel fortsetter Telenor – med samferdselsministerens velsignelse – å spy ut uønska papiravfall til det norske folk.

Heldigvis er det fortsatt mulig å reservere seg mot søpla, men det begynner å haste. I Oslo og Akershus er fristen for reservasjon 19. November². Selvfølgelig burde det strengt tatt ikke være nødvendig å reservere seg mot et produkt man aldri har bestilt. Selvfølgelig burde det være sånn at bare de som bestiller telefonkatalogen får den tilsendt. Likevel – eller kanskje nettopp derfor – er det viktig at så mange som mulig reserverer seg. Hvis mange nok reserverer seg, vil det ikke bare kutte ned på årets avfalsmengde og dermed spare miljøet på kort sikt. Det vil også være et sterkt signal om at dagens ordning er gått ut på dato. Vil du spare noen trær? Reserver deg i dag!

¹ I tilfelle metaforen er litt uklar: Omgivelsene = miljøet. Det er selvfølgelig svært miljøfiendtlig å bruke tremasse, strøm, trykksverte, (fossilt) drivstoff og andre ressurser på å produsere og distribuere ei svær, tjukk bok til en masse mennesker som uansett bare kaster den rett i søpla.

2 Frister for resten av landet finner du hos VGnett.

11 Comments leave one →
 1. November 14, 2008 8:42 pm

  Det er helt utrolig at den fortsatt trykkes.

  Like

 2. November 17, 2008 1:35 am

  Veldig godt sagt! Godt mulig jeg siterer deg på bloggen min! Du bør forresten også reservere deg mot Ditt Distrikt!

  Like

 3. November 17, 2008 9:03 am

  Takk, Børge. Det er bare å sitere i vei og spre det ikke så veldig glade budskap!

  Like

 4. November 17, 2008 3:35 pm

  Men stemmer det jeg har hørt at det uansett produseres like mange kataloger, uavhengig av hvor mange som reserverer seg? Noen sier at problemet bare overlates budet, som må kvitte seg med de overflødige katalogene som best hun/han kan.

  Like

 5. November 17, 2008 3:42 pm

  Oda: Det håper jeg da inderlig ikke! Det er jo i så fall intet mindre enn hårreisende. Kan du huske hvor du har hørt/lest dette?

  Uansett er det viktig at flest mulig reserverer seg. Om mange nok reserverer seg, vil det være et klart signal om at vi ikke ønsker papirkatalogen, og at ordninga derfor bør legges om. Det koster naturligvis masse penger å produsere og distribuere katalogen, og om folka på toppen får klar beskjed om at de sløser bort en masse penger på et produkt folk overhodet ikke vil ha, er de (forhåpentligvis) ikke dummere enn at de før eller seinere blir nødt til å endre på ordninga.

  Like

 6. November 17, 2008 3:55 pm

  Skriv også under på Nei takk-kampanjen mot uadressert reklame.

  Like

 7. November 17, 2008 4:08 pm

  Husker ikke hvor, nei. Mener det var på radio, en journalist konfronterte Telenor med saken, og det ble ikke benektet, men husker ikke nøyaktig, det var ifjor.

  Det er uansett ugler i mosen her, tror jeg. Dette kan klippes fra Telenors reservasjonsside: «Hvis du har reservert deg men allikevel fått katalogen kan årsakene være flere. Distribusjonen blir ikke utført av profesjonelle, men av medlemmer av idrettslag, foreninger osv. Selv om instruksene er meget tydelige vil det derfor kunne oppstå feil.»

  Like

 8. November 17, 2008 10:20 pm

  Børge: Jeg har forlengst reservert meg mot uadressert reklame, men takk for tipset. Mer om neitakk-kampanjen: https://sungame.wordpress.com/2008/02/21/reklame-nei-takk/

  Like

 9. November 21, 2008 2:38 pm

  Hm. Tror jeg gjorde det i våres en gang, men jeg kan jo like gjerne reservere meg en gang til, for sikkerhets skyld…

  Like

Trackbacks

 1. Så enkelt er det å spare seg for en irritasjon og spare miljøet! (reserver deg mot telefonkatalogen) hos børge forteller om livet
 2. Hva blir det neste? « Sungame

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: