Skip to content

OL-sensur i Narvik

May 19, 2008

At politiet slår hardt ned på protester mot OL er ikke noe nytt. I Kina har hardhendt behandling av anti-olympiske demonstranter dessverre blitt hverdagskost. Imidlertid er det både lattervekkende, trist og en smule sjokkerende når politiet i Narvik griper inn og sensurerer Narvik-russens OL-harselas.

Ifølge VGnett sensurerte Narvikpolitiet åpningsinnslaget i årets russetog, som skulle være en parodi på den mye omtalte og turbulente fakkelstafetten for høstens olympiske leker i Beijing. Planen var at en russ skulle springe først i toget med en fakkel som andre skulle forsøke å slukke. Politiet satte imidlertid en stopper for både fakkelstuntet og den planlagte parolen “Nei til OL, ja til ØL”. Foranledninga til sensuren var at politibetjentene som var til stede skal ha frykta reaksjoner fra kinesiske studenter som overvar russetoget.

Ingen hjemmel

Kyrre Eggen, advokat med doktorgrad i ytringsfrihet, sier til VGnett at politiet ikke hadde hjemmel til å sensurere russetoget i Narvik. Ifølge Eggen kan politiet bare gripe inn hvis det er fare for ordensforstyrrelser og opptøyer. Han er sterkt skeptisk til at politiet greip inn bare fordi noen mislikte russens ytringer.

– Hvis russen for eksempel hadde kommentert et tema i lokalpolitikken, og de som er uenige hadde protestert, hadde det jo vært litt pussig om politiet fikk den ytringen fjernet. At noen kinesiske studenter blir litt opprørt må man bare finne seg i i alle demokratiske samfunn, også i Norge, sier Eggen.

Politisjefen legger seg flat

Eggen får langt på vei støtte fra Politistasjonssjef i Narvik, Terje Hanssen, som mener politibetjentene på stedet overreagerte.

– Ytringsfriheten skal gå lenger enn som så, sier Hanssen, som også lover at saken saken vil bli tatt opp internt, og at Narvik-politiet nå vil se nærmere på sine rutiner.

Hanssens håndtering av saken bør tjene som et eksempel til etterfølgelse, ikke bare for politi andre steder i verden, men også for IOC og for Norges olympiske komité. Riktignok kan det være fristende å sensurere rødkledde bråkmakere med manglende respekt for nasjonale festdager, men ytringsfriheten skal vitterlig gå lenger enn som så.

2 Comments leave one →
  1. May 19, 2008 10:40 am

    Ytringsfriheten, ja. Men jeg er nå litt skeptisk til fulle folk som løper med fakler i folkemengder med russekortgale barn overalt… Rart at ikke dét var et tema!

    Like

  2. May 19, 2008 10:44 am

    Isla: Ja, DET er faktisk et poeng. Imidlertid blei ikke brannfaren kommentert av de tilstedeværende politifolka i det hele tatt. Antagelig hadde de stående ordre om ikke å bekymre seg for sikkerheten før noen begynte å løpe med saks…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: