Skip to content

Norske medaljehåp støtter kinesiske aktivister

April 22, 2008

Mens statsminister Jens Stoltenberg ikke ønsker (tør?) å markere misnøye med kinesiske myndigheter, og avviser å bruke Beijing-OL til å fortelle kineserne hvor det menneskerettslige skapet skal stå, har fire norske OL-deltakere heldigvis merkbart mer guts og samvittighet.

Ettersom OL i Beijing nærmer seg, blir menneskerettighetssituasjonen i Kina stadig verre. Da Kina søkte om OL, lovte den kinesiske søkerkomiteen at OL i Kina ville bedre menneskerettighetssituasjonen i landet. Så langt har det motsatte skjedd. Kineserne benytter anledninga til å “rydde i huset før de mottar gjester” som den kinesiske ambassadøren i Norge uttrykte det. I praksis vil det si at alle som tør å si sin ærlige mening om det kinesiske regimet fengsles eller ryddes av veien på annen måte i god tid før OL.

Mens både IOC og norske politikere nekter å protestere mot de kinesiske myndighetenes regelmessige menneskerettighetsbrudd, har OL-håpene Gro Hammerseng, Jørre Kjemperud¹, Guro Knutsen og Susanne Wigene gått sammen med Amnesty og krever løslatelse av fire kinesiske menneskerettighetsaktivister.

De fire små

At den norske regjeringa ikke går ut med klare krav til kinesiske myndigheter i forbindelse med Beijing-OL er flaut. At IOC ikke åpent går ut og krever en merkbar bedring av menneskerettighetssituasjonen i landet er direkte uforståelig – og dermed på grensa til utilgivelig. Gigantorganisasjonen er sannsynligvis det organet i verden som for øyeblikket har minst å tape og mest å vinne på å kritisere kinesiske myndigheter. Likevel tier de. Det gjør ikke det kinesiske folk. Amnestys OL-kampanje setter søkelyset på fire modige enkeltpersoner som har kjempa utrettelig mot kinesiske myndigheter og for den lille mann – og betalt med sin frihet.

Wang Ling organiserte fredelige protester mot tvangsutkastelse etter at eiendommen hennes blei revet i forbindelse med OL-utbygginga. For dette har hun flere ganger blitt banka opp av politiet og i oktober 2007 blei hun sendt til 15 måneders omskoleringsleir der tortur er rutine.

Den blinde advokaten Chen Guangcheng forsøkte å hjelpe kvinner som blei utsatt for tvangsaborter og tvangssterilisering fordi de hadde fått flere enn ett barn. Chen blei arrestert og dømt til fire år og tre måneders fengsel for å ha ”ødelagt offentlig eiendom” og ”hindra trafikken”. Ifølge Amnesty blir han regelmessig torturert.

Journalisten Shi Tao blei dømt til 10 års fengsel for å ha “ulovlig videreformidla statshemmeligheter til utenlandske aktører” etter å ha sendt en e-post til en bekjent i USA med et sammendrag av et direktiv om mediedekninga av årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass. Internettselskapet Yahoo! ga kinesiske myndigheter opplysninger som førte til fengslinga av Shi Tao, og det har nylig blitt kjent at Yahoo! også kan ha gitt videre informasjon som kan ha ført til arrestasjonen av en annen kinesisk aktivist, Li Zhin.

Menneskerettighetsaktivisten Hu Jia har kritisert Kinas brudd på løftene om bedring av menneskerettighetssituasjonen i forbindelse med OL i Beijing. 3. april blei Hu Jia dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha “hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet”. Hus kone og spedbarn er i husarrest, og holdes totalt avskjerma fra omverdenen.

Din stemme teller!

– Vi kan ikke lukke øynene for og akseptere de menneskerettighetsbruddene som skjer i Kina. Nå har vi en historisk sjanse til å påvirke kinesiske myndigheter. Dersom min stemme kan telle, vil jeg bruke den, sier Gro Hammerseng til Amnestys nettsider.

Det er gledelig at norske idrettsutøver viser ansvar der både den olympiske komiteen og norske myndigheter svikter. Jeg deler også Hammersengs håp om at hennes stemme teller. Når OL-klare idrettsutøvere låner stemme og ansikt til en av verdens viktigste menneskerettighetsorganisasjoner og krever løslatelse av kinesiske samvittighetsfanger, er det et klart signal til Kina om at OL-deltakelse ikke betyr godkjenning av kinesiske menneskerettighetsbrudd. Enda sterkere blir dette signalet om de fire toppidrettsutøverne får støtte fra det norske folk. Den kinesiske ambassadøren i Norge har tidligere sagt til Dagbladet at de kinesiske myndighetene har det norske folks støtte. Hun tar feil. Det norske folk støtter kanskje det kinesiske folk, men ikke det brutale kinesiske regimet. Vis kinesiske myndigheter hvem du støtter; skriv under på Amnestys opprop for løslatelse av de fire menneskerettsaktivistene her!

¹ Etter at Amnesty ved en inkurie brukte et bilde av Kjemperuds makker Tarjei Skarlund i sitt kampanjemateriale, har også Skarlund gått ut med støtte til kampanjen og den kinesiske aktivisten Hu Jia.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: