Skip to content

Spellemannkomiteen setter ikke pris på norsk musikk

January 10, 2008

Bendik Hofseth sier til NRK at Spellemannprisens legitimitet står på spill. Hadde jeg delt ut priser for årets understatement, hadde Hofseth garantert vært blant de nominerte.

I mine øyne har Spellemannsprisen omtrent like lite legitimitet og integritet å sette på spill som OL. La gå at Spellemannprisen aldri har vært noe annet enn platebransjens hyllest til seg sjøl. At de fleste kategoriene har vært en rein oppvisning i markedstilpassa middelmådighet er vel i stor grad undertegnedes subjektive mening, så det skal jeg i mitt storsinn se gjennom fingrene med. Verre er det når Spellemannprisen ikke lenger ser det som sin oppgave å fremme og ta vare på norsk musikk.

Norsk kapitulasjon

Blant de nominerte i kategorien “Årets hit” finner vi låta Beggin‘, framført av Madcon. At låta er utrulig stygg, kjip og irriterende er igjen min personlige oppfatning og ikke i seg sjøl noe hinder for verken hitstatus eller Spellemann-nominasjon. Det er heller ikke nødvendigvis noe suspekt med nominasjonen av Madcon i kategorien Hip-hop. Imidlertid er det et stort problem med å nominere Beggin’ til en pris som jeg antar skal hylle norsk musikk. Låta er nemlig ikke norsk. At låta er nominert i en kategori med ordet “årets” i tittelen er også en smule ironisk. Låta er nemlig fra 1967, og det er slett ikke Madcon som har skrevet den, men derimot to for meg ukjente låtskrivere¹ ved navn Bob Gaudio og Peggy Farina.

Spellemann = Idol

Også den fantastisk banale låta Fuck deg, framført av Sichelle er nominert i Årets hit-kategorien. Også dette er en coverlåt, og som den halvveis oversatte tittelen mer enn hinter om er originalen dansk.

– I alle andre sjangre legges det vekt på det norske og det nasjonale, men det gjør man ikke i kategorien årets hit. På den måten setter man Spellemannprisens legitimitet på spill, sier jazzmusikeren Bendik Hofseth til NRK.

Hofseth er styreformann i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), og er således ikke helt upartisk. Imidlertid er det vanskelig å være uenig med ham i at noe er alvorlig galt i Spellmannkomiteen og/eller norsk musikkbransje når 40 år gamle amerikanske hitlåter og danske pinligheter nyinnspilt av i beste fall middelmådige² norske artister kaprer to av fem plasser i kategorien Årets hit .

Formann i Spellemannkomiteen Larry Bringsjord forsøker å forsvare seg på følgende måte:

– Denne kategorien tar for seg årets hit, det vil si en låt som har blitt spilt mye på radio, og som har solgt bra, både som single og som ringetone (sic!). Da tar vi naturligvis ikke hensyn til om det finnes en utenlandsk opphavsmann.

Dette er rett og slett patetisk. Som Hofseth påpeker:

– Hvis man hele tiden bare skal gå etter hva som er mest populært så trenger man ikke en sånn pris, da kan man bare måle hvilken låt som har solgt mest og gi en pris til vedkommende som har gitt den ut.

Det er i for seg ikke noe i veien for å arrangere en konkurranse der publikum skal kåre den mest salgbare av et utvalg middelmådige norske coverversjoner av mer eller mindre kjente utenlandske poplåter. Det går til og med an å sende hele greia på TV og oppnå til dels gode seertall. Imidlertid lurer jeg på om ikke TV2 har de norske rettighetene³ til dette konseptet. “Idol” trur jeg det heter…

¹ Låta er imidlertid ikke helt ukjent. I 1967 kapra den 16. plass på den amerikanske Billboard-lista i en versjon med Frankie Valli og The Four Seasons.

² Dette gjelder Madcon. Sichelles musikalske kvaliteter vil jeg helst slippe å kommentere offentlig.

³ Ekstra ironisk blir det når Idol i seg sjøl er en lisensproduksjon basert på et britisk konsept.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: