Skip to content

Muslimsk prinseforfatter til topps

January 8, 2008

En dag på etterskudd bringer juryen her resultatene fra kåringa av Årets teiteste overskrift 2007.

Oppslutninga rundt kåringa har tatt seg betraktelig opp siden forrige gang, og juryen mottok i år over dobbelt så mange stemmer som i fjor. Konkurransen blei da også langt jevnere i år. To av de nominerte utpekte seg raskt som publikumsfavoritter: Dagbladets Muslimsk prinseforfatter var jødisk fascist-sympatisør og Dagsavisens Øya fikk Knute-giske på tråden. Begge de to er klassiske tabloidoverskrifter med sterk vekt på sammensatte ord, og Knute-giske inneholder sågar et forsøk på ordspill. Dermed var det bare å forvente at disse to ville falle i (av)smak hos publikum. Imidlertid fikk de ikke være lenge aleine i tet før outsideren Kommer han til å gå med hårbånd? meldte seg på i konkurransen om årets minst ettertrakta tittel. Den absurde, detaljfokuserte og merkelige hårbånd-overskrifta mangler både ordspill, skandaleløfter og artige nyord. Dermed er det ikke så merkelig at den kom seint med i konkurransen, og den nådde da heller ikke helt til topps.

Vinneren av Årets teiteste overskrift 2007 er Dagbladet med overskrifta Muslimsk prinseforfatter var jødisk fascist-sympatisør.

Vinneren er et klassisk eksempel på (desk)journalisters forkjærlighet for nye og spennende sammensatte ord. Mens fascist-sympatisør gir hele 13 – tretten – treff på Google, gir prinseforfatter bare fire treff, en god indikasjon på at i hvert fall dette er et begrep (desk)journalisten har sugd av eget bryst.

Riktignok inneholder vinneroverskrifta ingen artige/teite ordspill, men den bærer sterkt preg av at opphavsmannen har forsøkt å proppe den med ord med potensiell stoppeffekt. Man kan vanskelig klandre vedkommende for ønsket om å sprite opp overskrifta en smule. Etter en del research¹ har jeg nå funnet ut at artikkelen nå ligger ute under den noe kjedeligere tittelen – Gikk nesten konkurs mens jeg skrev «Orientalisten». Noe mer nøktern og saklig enn vår vinner, men langt mindre fengende. En overskrift som inneholder ordene jøde, muslim og fascist jo selge bedre, ikke sant? Når årets overskriftskonge også blei krona med en kongelig tittel, er ingen tvil lenger mulig; en klassiker er født.

Ingen røyk uten ild

Nå skal det i rettferdighetens navn nevnes at forfatter Lev Nussimbaum, som overskrifta sikter, til faktisk hadde jødiske foreldre. Han skal også offisielt ha konvertert til Islam, og da han døde var han i ferd med å skrive Mussolinis biografi. Siden Nussimbaum skal ha skrevet en biografi om tsar Nikolas II, og gitt seg ut for å være av kongelig arabisk avstamning, er heller ikke den tvetydige prinseforfatter-tittelen tatt ut av løse lufta. Imidlertid er Nussimbaum like kjent for biografier om Hitler og Stalin som sin “kongelige” tilknytning. Han er også sannsynligvis opphavsmann til den populære og kjente kjærlighetsromanen Ali og Nino i tillegg til ei rekke andre bøker. Dermed er det nokså lumpent å redusere mannen til prinseforfatter.

Selvom Nussimbaum skal ha hatt politiske sympatier på det aller ytterste høyre, skal han ha vært royalist. Å kalle ham fascist-sympatisør er dermed forsåvidt riktig, men likevel en forenkling av sannheten. For å gjøre det hele enda mer forvirrende handler artikkelen bak tittelen i minst like stor grad om biografen Tom Reiss, som har skrevet om Nussimbaum, som om Nussimbaum sjøl. Riktignok er Reiss jøde, men meg bekjent er han verken muslim, prinseforfatter eller fascist-sympatisør (snarere tvert imot). Forvirringa er dermed komplett, og den sensasjonelle overskrifta er dermed absolutt (u)verdig tittelen Årets teiteste overskrift 2007.

¹  Stiftelsen Arkivet linker til denne artikkelen under prinseforfatter-tittelen.

3 Comments leave one →
 1. BrotuliX permalink
  March 31, 2008 4:11 pm

  Jeg tror vi har en potensiell vinner for 2008:

  “Bilsportkonge i nazisex-video med fem prostituerte”
  Dagbladet.no, 31/3-08:
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/03/31/531109.html

  Like

 2. April 1, 2008 6:39 am

  En sterk kandidat, det der, ja. Jø og fyse…

  Like

Trackbacks

 1. Pølse-trøst ga seier for håndballjentene « Sungame

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: