Skip to content

Tid for tabloid teithet

December 20, 2007

De siste 20 dagene kan det virke som om norske medier har vært forbausende nøkterne og seriøse. Enten det, eller så har lesernes engasjement i årets teiteste kåring vært skuffende labert.

Siden jeg ba om lesernes hjelp til å finne årets teiteste overskrift, har jeg mottatt 2 – to – godkjente teite overskrifter. Disse to var riktignok skikkelig, skikkelig teite, men to er uansett ett skuffende lavt tall. Heldigvis har jeg i år gjort grundig research, så jeg mangler ikke akkurat uverdige kandidater til tittelen.

Som alltid har (desk-)journalistenes trang til å lage nye sammensatte ord satt sitt preg på årets avisforsider. VGs Hore-boom i Bygde-Norge (19.06) og Vektløfterkjempe stoppet tabberaner (22.05) er glimrende eksempler på dette. Også ordspilljournalistikken blomstrer. Selv det nettbaserte medietidsskriftet kampanje.com tråkker i ordspillsalaten med overskrifta Ikke på digital(e)fot.

Iveren etter å skape de mest sensasjonelle og dramatiske overskriftene kan fort ta overhånd, og da blir det ofte litt vanskelig å holde fokus på hva saken faktisk handler om. Klarer du å gjette hvilke saker som gjemmer seg bak nrk.no-overskriftene Store bryst er ut. Jenter foretrekker øks og slagvåpen(09.02) og En bæsj er nok(18.10)?¹

Det har altså ikke akkurat vært noen mangel på teite overskrifter i år. Det er vel heller tvilsomt om noen av dem er like teite som fjorårets pornopandaer, men det finnes mye snacks blant de nominerte også i år. Både dyr, kongelige, geistlige og politikere er representert, og mens det er lite sex i år skjuler det seg både drugs og rock n’roll back årets overskrifter.

De nominerte er:

Det er tydelig at opphavsmennene til flere av disse gullkorna i ettertid har skjønt at overskriftene kanskje var litt i overkant teite. Flere av sakene er nemlig fjerna fra den farlige verdensveven etter at jeg noterte meg dem, eller de har fått nye titler. De slapp imidlertid ikke unna mitt årvåkne blikk, og de er dermed med i kåringa i sin opprinnelige form. Stem på din favoritt i kommentarfeltet eller på e-post til sungames(a)gmail.com innen 4. januar. Vinneren offentliggjøres 7. januar. Måtte den teiteste vinne!

¹ Henholdsvis jenters preferanser innen dataspill og Oslos sårbare vannforsyning.

²  Ifølge Boknett sto saken på trykk 27.06. Jeg klarer ikke å finne den igjen, men finner denne fra 29.06, dog med en tammere tittel? En tilsvarende artikkel ser også ut til å ha stått i Dagbladets papirutgave allerede 2. juni, heller ikke da med den tittelen jeg har notert meg (PDF her).

11 Comments leave one →
 1. BrotuliX permalink
  December 20, 2007 1:42 pm

  «Muslimsk prinse-forfatter var jødisk fascistsympatisør» for president!

  Like

 2. December 20, 2007 1:48 pm

  Hehe. Den blei nesten enda bedre sånn: “Muslimsk prinse-forfatter var jødisk fascistpresident”:D

  Like

 3. Ingebjørg permalink
  December 20, 2007 2:39 pm

  Oi oi, her er det vanskelig å velge. “Nonner hasjlurt av utro gartnere” kommer man jo vanskelig utenom, sammensatte ord av typen “hajslurt” er jo evige klassikere. Men vinneren for min del blir allikevel “Øya fikk Knute-giske på tråden.” Ikke bare er det et fiffig ordspill, det er et nærmest uforståelig, skikkelig teit fiffig ordspill. Min stemme til den!

  Forøvrig går dette året inn i historien som det året det plutselig ble lov å kalle prostituerte for “horer” i media. Neste år heter det sikkert “biches” eller “tøyter”. Jeg tipper at “Afrikanske bicher i catfight med tøytemor.” blir neste års vinner.

  Like

 4. December 20, 2007 2:56 pm

  Knute-giske er liksom den seriøse Dagsavisen-versjonen av skikkelig dårlige ordspill-overskrifter. Litt mer intelligent og mindre fengende enn Dagbladet og VGs varianter, men minst like uforståelig.

  “Hore-boom i bygde-Norge” var drøy, ja, men tatt i betraktning årets diskusjon om n-ordet og nyoversettelsen av Pippi Langstrømpe, må det nok heller bli “Sydhavsbitcher i catfight med tøytedronning”.

  Like

 5. January 2, 2008 9:19 am

  Kommer han til å gå med hårbånd?

  – Rett og slett en ikkesak. Det er ikke mulig å skrive noe betydningsfullt under en slik tittel. Den vinner selv om det ikke er et ordspill (tilgi meg om jeg tar feil.)

  Mange fulgte hakk i hæl her, men jeg sier meg enig i at ingen kan måle seg med pandaen fra i fjor.

  Like

 6. January 2, 2008 9:40 am

  “Kommer han til å gå med hårbånd?” inneholder riktignok verken ordspill eller nye, fikse ordsammensetninger, men den er et strålende eksempel på (desk)journalisters evne til å fokusere på uvesentligheter. Hadde det ikke vært for bildet, hadde det vært klin umulig å gjette at saken dreide seg om en viss musiker og hans forestående Norgesbesøk.

  Like

 7. January 2, 2008 12:36 pm

  Udresfeavifen har lenge forsøkt å benekte det åpenbare faktum at de lager ei lokalavis, og for en gangs skyld skulle jeg ønske de faktisk var riksdekkende. Da kunne nemlig både “Kristenkapital redder raddisblad” og “Bolla skremt i døden av smell” vært med i 2008-kåringa.

  Like

 8. Synnøve permalink
  January 2, 2008 1:08 pm

  Jeg stemmer på Knute-Giske. Altså, jeg stemmer ikke nødvendigvis på ham sånn ved stortingsvalg, men han bidrar til årets teiteste overskrift. Synes dog det er for få pandaer i denne kåringen!

  Like

 9. January 2, 2008 1:19 pm

  Hehe, dette er nok det eneste valget der jeg faktisk kunne vurdert å stemme på Knute-Giske.

  Når det gjelder pandamangelen, kan jeg bare beklage. Du får trøste deg med at mange av overskriftene er både store, feite og i svart/hvitt.

  Like

 10. stine permalink
  January 2, 2008 8:59 pm

  Min stemme går til: Muslimsk prinse-forfatter var jødisk fascistsympatisør (Dagbladet.no 20.06).

  Like

Trackbacks

 1. Vern om dine favoritter « Sungame

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: