Skip to content

Ingen regel uten unntak?

March 16, 2007

Demokratene”s Vidar Kleppe er villig til å risikere brudd på menneskerettighetene for å bli kvitt mulla Krekar.
I en debatt på Agder Folkehøyskole kom ”Demokratene”s leder Vidar Kleppe med utsagn om at mulla Krekar må kastes ut av landet selv om han risikerer dødsstraff om han utleveres til Irak eller USA. Da meddebattant Heiki Holmås viste til menneskerettighetene og at alle har rett til liv, svarte Kleppe i følge Dagbladet at:
– Jeg ønsker Krekar hjem med første fly. Om han må bøte med livet, bryr det meg ingenting. Det bryr meg ikke. Sånn er det.

Kleppe begrunner utsagnene med at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, og at rikets sikkerhet er viktigere enn Krekar som individ. Tydeligvis mener ”Demokratene”s leder at rikets sikkerhet også er viktigere enn menneskerettighetene. Hvis noen av dere lurte på hvorfor jeg skriver ”Demokratene” i anførselstegn, regner jeg med at Kleppes begrunnelse er svar godt nok.

God saft
Et parti som setter rikets såkalte sikkerhet høyere enn menneskerettighetene kan vanskelig kalles demokratisk. Det finnes nemlig regler som gjelder alle, hele tida, uten unntak. Noen av dem er vedtatt demokratisk, sånn som menneskerettighetene. Andre er mer for naturlover å regne, sånn som god saft-prinsippet. Da jeg var liten, fantes det en type saft i handelen som rett og slett het ”Go’ saft”. Safta var selvfølgelig alt annet enn god. Ut fra denne lite smakfulle opplevelsen har jeg utleda følgende prinsipp: Dersom du må skrive i navnet på noe at det er godt, er det ikke sant. Hadde safta vært god, hadde det holdt å skrive “Saft” på etiketten. At den var god hadde folk kunnet smake sjøl. Dette prinsippet gjelder alle næringsmidler med påskrifta ”god” eller “bedre”, som i “ny og bedre smak”. Historien har vist oss at god saft-prinsippet også gjelder alle politiske enheter med ordet ”demokratisk” i navnet, som for eksempel Deutsche Demokratische Republik.

Med sin vilje til å gjøre unntak fra menneskerettighetene har Vidar Kleppe dermed bevist nettopp det han så iherdig benekter: det finnes regler uten unntak.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: