Skip to content

Med Exxon mot Kyoto

March 5, 2007

Forrige helg sa FrP nei til Kyoto-avtalen, fordi de mener FNs klimapanel (IPCC) ikke har lytta til kritiske røster. Nå viser det seg at flere av disse “kritiske røstene” er sponsa av oljegiganten Exxon Mobil.

Read about Exxon in English here!

Dagbladet har nå fått tilgang til ei liste over klimaskeptikere FrP mener klimapanelet burde lytta til. Ifølge Dagbladet er 43 av forskerne på lista sponsa av det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil. Ifølge den amerikanske forskningsorganisasjonen Union of Concerned Scientists har Exxon brukt flere millioner dollar på å finansiere klimaskeptikere siden 1998.

– Skader ikke troverdigheten
FrPs energipolitiske talsmann, Kjetil Solvik Olsen som har skrevet notatet, sier han ikke sjekka forskernes bakgrunn. Han mener ikke sponsinga fra Exxon skader forskernes troverdighet:

– Når Exxon går ut og betaler for en konklusjon, så mister forskerne troverdigheten. Men når de sponser forskere for å få økt kunnskap om et tema, er det greit, sier Solvik Olsen til Dagbladet.

Eystein Jansen, professor ved Bjarknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen er av en annen mening:

– Jeg kan bare observere at et stort norsk parti lar seg informere om et sentralt politisk tema av et svært ensidig utvalg av meningsbærere, sier Jansen til Dagbladet.

Naivitet eller opportunisme?

Er FrPs Kjetil Solvik Olsen virkelig så naiv at han trur Exxon sponser disse forskerne for å “få økt kunnskap om et tema”? Trur han virkelig det er tilfeldig at et av verdens største oljeselskaper sponser klimaskeptikere? Fester FrPs energipolitiske talsmann virkelig større lit til 43 forskere sponsa av miljøverstingen Exxon enn til de 800 forfatterne av den siste klimarapporten til IPCC? Eller velger Olsen rett og slett bare et bekvemt alternativ til den ubehagelige sannheten?

Foto: Morguefile.com

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: