Skip to content

Grisete språkbruk fra Demokratene

February 28, 2007

Partiet som kaller seg Demokratene er vel ikke akkurat kjent for sin positive holdning til islam. De siste dagene har partiets mangel på respekt for andre religioner enn kristendommen gitt seg utslag i en særdeles grisete og ufin språkbruk.

På grunn av brannforskriftene må den muslimske forsamlinga i Bergen forlate lokalene sine. Jerad Abdelmajid, styreleder i Begen Moské og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet har trua med at de 1700 muslimene som nå står uten moské vil arrangere fredagsbønn på Torgalmenningen. Dette har ikke falt i smak hos Demokratenes bystyrerepresentant Kenneth Rasmussen. I følge Dagbladet foreslår han å henge opp syltelabber i lyktestolpene og spille opptak av grisehyl over høyttalere for å skremme muslimene vekk fra Bergens storstue.

Krangel og alvorlige situasjoner

Rasmussen er sterkt i mot at menigheter skal få utøve sin religion på offentlige steder. Det vil nemlig bare skape krangel og alvorlige situasjoner, mener han. Personlig trur jeg at Rasmussens bunnløse forakt for muslimer og deres religion er vesentlig bedre egna til å framprovosere både krangel og alvorlige situasjoner enn et bønnemøte på Torgalmenningen. Både forslaget til virkemidler og den generelle språkbruken om muslimer og deres tro stinker så kraftig av dårlig skjult forakt og fremmedfrykt at det er naturlig å tru at troende muslimer vil oppleve Rasmussens uttalelse som dypt krenkende.

Godkjent fra høyeste hold

Det kan vanskelig oppfattes som noe annet enn et uttrykk for fremmedfrykt, hat og avsky når Rasmussen sier til Dagbladet at:

– Muslimsk bønnemøte i bergenseres felles offentlige byrom, er et like stort overgrep som da tyskerne okkuperte byen i 1941.

Likevel (eller kanskje nettopp derfor) går Demokratenes leder Vidar kleppe langt i å godkjenne både Rasmussens språkbruk og originale forslag til virkemidler.

– Det er ingen løsning at muslimene skal stå med rumpa i været i byens storstue, skal han i følge VG ha sagt til NTB.

Rasmussens ønske om å holde Torgalmenningen fri for religiøse sammenkomster er legitimt nok. Han spesifiserer også overfor Dagbladet at dette gjelder alle menigheter. Likevel holder jeg det for ytterst usannsynlig at han ville foreslått å pynte lyktestolpene med oppnedkors og pentagrammer og spile satanistisk blackmetal for å skremme en kristen menighet bort fra Torgalmenningen. Hadde han kommet med et slikt forslag, ville nok heller ikke Kleppe vært så ivrig etter å ta ham i forsvar.

Foto: Ronnie Bergeron / Morguefile.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: