Skip to content

Norske soldater har drept sivile

February 26, 2007

SU-leder Kirsti Bergstø fikk mye kritikk da hun karakteriserte norske spesialstyrkers planlagte gjøremål i Afghanistan som “drapsoppdrag“. Nå innrømmer forsvaret at norske styrker har drept sivile under utenlandsoppdrag flere steder i verden.

– Det er jo sånn at i alle de operasjonene vi har vært med på i Libanon, Irak, Afghanistan, Somalia og Kosovo, så har det vært tøffe episoder. Det skjer omtrent alltid, sier oberst Arild Brandvik til NRK.

Forsvaret har imidlertid ikke sett noen grunn til å informere det norske samfunnet om hendelsene.

– Det er mye ikke almenheten vet. Forsvaret føler ikke at de er pliktige til å informere om alt som skjer, sier Brandvik.

Seks skutt, én rapportert

Noen av episodene der sivile har blitt drept har vært uungåelige, eller i hvert fall forståelige. En offiser NRK har snakka med kan fortelle om en episode i Caglavica i Kosovo der norske soldater skøyt og drepte to albanere og skada fire andre. I følge offiseren handla de norske soldatene nærmest i selvforsvar etter at de kom under angrep. Dersom dette stemmer har de involverte soldatene sitt på det reine. Problemet er bare at da forsvaret rapporterte om hendelsen, fortalte de bare om én drept albaner, mens den andre drepte og de fire som blei skadd, var utelatt fra rapporten.

Tragisk og grisete

I andre tilfeller har norske soldater deltatt i svært omstridte militære operasjoner der sivile har blitt drept, uten at det norske samfunnet til nå har fått vite noe som helst om dødsfallene. Ove Naustdal, en av offiserene som leda den norske FN-styrken i Somalia, forteller til NRK at norske soldater deltok i trefninger der sivile somaliere ble drept. Internt i forsvaret skal disse operasjonene bli betegna som tragiske og grisete. Likevel så ikke forsvaret noen grunn til å underrette den norske offentligheten om at våre soldater hadde drept sivile somaliere.

En soldat NRK har snakka med forteller også om groteske maktovergrep utført av norske soldater. Mens noen blei skutt, skal andre ha blitt overkjørt av pansrede kjøretøy. Flere av disse hendelsene skal ikke engang ha blitt innrapportert.

Frykter det verste

Det norske folk veit altså svært lite om hva soldatene våre egentlig foretar seg i utlandet. Både politikere og velgere må i stor grad basere sin oppfatning av hva norske styrker driver med på reine gjetninger. Når det nå kommer fram at både våpenbruk i selvforsvarssituasjoner og groteske maktovergrep holdes hemmelig, er det ikke rart at mange frykter det verste. Det er heller ikke rart at både SV-ere og andre er svært skeptiske til norsk deltagelse i militære operasjoner i Afghanistan. Dersom forsvaret virkelig ønsker å unngå at det norske folk skal oppfatte operasjonene deres som “drapsoppdrag” er det på høy tid at de legger korta på bordet og gir oss en god grunn til å tru at de er noe annet.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: