Skip to content

Likestilt i kongens klør?

January 9, 2007

Under sin nyttårstale i Oslo Militære Samfunn 08. januar, tok forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen opp et av Norges største hindere for likestilling mellom kjønnene: verneplikta.

– Tiden er inne for denne debatten: Skal vi ha verneplikt for kvinner? Eller skal vi innføre sesjonsplikt for kvinner? Den debatten har vi ikke tatt, sa Strøm-Erichsen i følge Dagbladet.

Dermed tok forsvarsministeren i hvert fall et ørlite skritt i retning av reell likestilling i Norge. En lov som er så hårreisende diskriminerende at den faktisk frarøver halvparten av Norges befolkning et år av deres liv mens den andre halvparten slipper, må kunne sies å være et av de største hinderne for reell likestilling her til lands.

På høy tid

Hittil har ikke rødstrømpene skreket spesielt høyt om denne høyst sexistiske praksisen. Det var landstillitsvalgt for de (militære) vernepliktige, Axel Sjøstedt, som stod for det mest sentrale spørsmålet Støm-Erichsens tok opp: Ville Norge ha innført en så inngripende og omfattende lov som vernepliktsloven i dag, uten at den gjaldt begge kjønn?

Jeg håper og trur at Norge har kommet så langt både når det gjelder demokrati og likestilling at et sånt lovforslag ikke engang ville bli tatt opp i dagens Storting. Dagbladets egen avstemning viste (09.01) at hele 73,5% av leserne ønsker verneplikt for begge kjønn. Det er altså på høy tid at forsvarsledelsen begynner å ta problemstillinga på alvor. Heldigvis ser det ut til at i hvert fall forsvarsministeren har forstått dette. I følge Dagbladet ønsker ministeren temaet på bordet med en gang, slik at eventuelle endringer legges inn i langtidsdokumentet for perioden 2009-2012.Velkommen etter, Strøm-Erichsen!

Illustrasjonsfoto: US Army/Wikimedia Commons

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: