Skip to content

Regjeringa kjøper klimakvoter

January 2, 2007

I sin nyttårstale mandag 1. januar, ga statsminister Stoltenberg en forsinka julegave til landets miljøvernere. Regjeringa har nemlig endelig beslutta å kjøpe klimakvoter for statsansatte som reiser med fly utenlands.

Etter et år der regjeringa ikke har vist vilje til å handle verken rødt eller grønt, starter 2007 med et ørlite miljømessig lysglimt.

– I store deler av landet har vi hatt de varmeste høst- og vintermånedene på hundre år. Dette er et varsel vi må ta på alvor. Vi frykter at noe er galt med været, sa statsministeren i følge odin.no

Dette tar regjeringa nå konsekvensen av ved å kjøpe klimakvoter som tilsvarer de CO2-uslippene som forårsakes av at statsansatte reiser med fly internasjonalt.

Mye å spare

Det er ikke små utslipp det er snakk om heller. I følge Aftenposten er de samlede utslippa fra norsk flytrafikk på ca. to millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer omtrent utslipp fra to gasskraftverk à la Kårstø – uten rensing. Når vi legger til at staten er en av de desidert største forbrukerne av flyreiser her til lands, sier det seg sjøl at her er det mye å spare.

Seint men godt

Regjeringas beslutning kommer rimelig seint. Som Dagbladet påpeker, innførte selv oljeverstingen Statoil ei lignende ordning allerede i juni 2006. Fjoråret var i det hele tatt et labert år for norsk miljøarbeid, og regjeringa har mange miljøsynder å gjøre opp for. Natur og Ungdom skriver på nettsidene sine at:

– Jens Stoltenberg har bidratt til et verre klima i hele 2006, med åpning av store havområder for oljevirksomhet og ja til forurensende gasskraft.

Ikke spesielt positivt, altså. Men selv om regjeringas miljøinnsats i 2006 sto til stryk, er det fortsatt håp om at 2007 skal bli et godt miljøår. Kanskje varsler statsministerens tale en klarerer miljøprofil fra de “rødgrønne”? Selv Natur og Ungdom håper på bot og bedring:

– Denne nyttårstalen må være et vendepunkt for regjeringens klimapolitikk. Hvis Jens Stoltenberg er tøff nok, kan han halvere Norges klimagassutslipp innen 2020, sier Bård Lahn, organisasjonens leder.

Foto: Daniel T. Yara/morguefile.com

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: