Skip to content

Klimakvoter i det blå for regjeringa

December 14, 2006

Hvis SV får det som de vil, må regjeringa og alle ansatte i departementene betale klimakvoter når de skal ut og fly.

Etter at miljøvernminister Helen Bjørnøy i høst oppfordret nordmenn til å endre sine forbruksvaner for å bedre klimaet, har både privatpersoner og bedrifter begynt å kjøpe «klimabilletter» på flyreiser. Nå ivrer SV-statsråd Heidi Grande Røys for at regjeringa skal gjøre det samme. Og det skulle sannelig bare mangle.

Regjeringen og departementene er blant de største enkeltkjøperne av flyreiser i Norge. Med over 20.000 flyreiser i året, vil de betale klimakvoter for 2,5 millioner kroner hvert år, ifølge en beregning Dagsavisen har laget. Internasjonalt er det flere miljøorganisasjoner som selger klimakvoter. I Norge har Naturvernforbundet nå etablert en slik ordning, der betalingen for utslippet av klimagasser fra flyturen skal brukes på klimatiltak i fattige land.

2,5 millioner kroner er småpenger for den norske regjeringa. For russiske skoler som varmes opp med skitten kullkraft, er det derimot penger nok til nye vinduer som sparer både penger, miljø og russiske skolebarns helse. I følge Dagsavisen har allerede klimaverstingene i Tony Blairs regjering ei lignende ordning. Nå er det den Norske regjeringas tur til å vise at de er villige til å ta miljøansvar på vegne av et land som har tjent seg rikt på forurensende fossil energi.

5 Comments leave one →
 1. December 19, 2006 12:56 am

  Hej!
  I might actually be able to read your Norwegian if I concentrate really hard. I used to live in Kobenhavn, but it’s been a long time…

  Like

 2. December 19, 2006 9:11 am

  Davs, Alexajetset!

  Jeg har selv boet i København, men min norsk er dog ikke den nemmeste at forstå for en dansker. Det er slet og ret imponerende om du kan lese mine norske tekster.

  If my Norwegian is a bit to hard to read, you find my English language posts under English in the right margin.

  Like

 3. December 26, 2006 2:13 pm

  So you lived in Kobenhavn but your Norwegian isn’t the easiest for the Danes to understand. I hope you are impressed, because I have never had any training in reading Norwegian!

  Like

 4. December 26, 2006 4:22 pm

  Yep, I really am impressed!

  I’m way to fond of puns, strange words and archaic expressions for my Norwegian to be easily understood by other Scandinavians, although I can write some sort of Norwegian-Danish if I really make an effort.

  Like

Trackbacks

 1. Regjeringa kjøper klimakvoter « Sungame

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: