Skip to content

Wilhelmsen med nye svin på skogen

October 10, 2006

I serien Du blir ikke rik av å være grei er vi kommet til rederiet Wilh. Wilhelmsen og de nye svina de er i ferd med å skaffe seg på skogen. I jungelen, for å være nøyaktig.

I følge NA24 har Wilhelmsen-gruppen etablert et nytt selskap i Burma, eller Myanmar, som den beinharde militærjuntaen foretrekker å kalle landet. Dette er stikk i strid med anbefalinger fra både norske myndigheter, FNs sikkerhetsråd og ikke minst den Burmesiske demokratibevegelsen med Aung San Suu Kyi i spissen.

UD skeptiske

“Den norske regjeringen oppfordrer norske borgere og bransjeorganisasjoner til ikke å handle med, investere i, eller reise til Myanmar”, står det på Utenriksdepartementets landsider.

Statssekretær Raymond Johansen sier til NA24 at:

– Hvis man går inn uten å ha annet for øye enn profitt, så er jeg veldig skeptisk til dette. Wilhelmsen er et globalt rederi med så stor kunnskap om internasjonale forhold at de burde vite bedre.

Synd og skam

Det er tydeligvis en liten, men tydelig stemme et eller annet sted i Wilhelmsen-gruppen som prøver å fortelle resten at det ikke er helt uproblematisk å drive handel i og med et av verdens verste diktaturer. Wilhelmsen skammer seg tydeligvis også ørlite grann, for de tør ikke bruke sitt eget navn i Burma. I stedet etablerer de selskapet Makara Marine Contractors.

Å bytte navn endrer imidlertid ikke det minste på de problematiske sidene ved å drive forretninger i Burma. I stedet for å drive med navnemagi burde Wilhelmsen-gruppen lytte litt mer til den kritiske stemmen, for deretter å ta turen inn i både skammekroken og tenkeboksen. Og ut av Burma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: