Skip to content

Nix Linux gjennom skoleporten

August 31, 2006

Larry Ewing, Simon Budig and Anja Gerwinski I forrige uke ble webtjenesten skoleporten.no lansert. Her kan man finne informasjon om kvaliteten på landets skoler. Men i følge LNU, er tjenesten ikke tilgjengelig for skoler som bruker operativsystemet Linux.

Monopolkapitalisme gir sjelden pene resultater, men sjelden blir det så stygt som når de får staten med på laget. At også Utdanningsdirektoratet bevisst eller ubevisst underkaster seg – og alle landets skoler – Micros**ts verdensherredømme er dessverre ikke direkte overraskende. Derimot er det i høyeste grad beklagelig.

En ond sirkel

Enkelte vil ganske sikkert hevde at skoleverket er nødt til å forholde seg til samme beinharde virkelighet som resten av verden, og at både elever og lærere først som sist må lære seg at du ikke kommer noe sted her i verden uten Micros**t. Dette kan, men må ikke, bli en selvoppfyllende profeti. Det eneste som er sikkert, er at om denne servile pessimismen får råde, vil monopolkapitalistene kunne le hele veien til banken.

Viktig alternativ

Micros**ts dominans utfordres i dag fra flere kanter. Erkerivalen Apple er kanskje den farligste konkurrenten akkurat nå, men open source-systemet Linux er i hvert fall i mine øyne det mest sympatiske alternativet til Windows. Skolelinux-prosjektet er et godt eksempel på at det finnes billigere og bedre alternativer til Micros**t, og det er svært synd at Utdanningsdirektoratet vender ryggen til Linux-skolene. Hvis ikke engang statlige instanser under ei såkalt rødgrønn regjering har guts og fantasi nok til å utfordre monopolkapitalistene, hvem skal gjøre det da?

Linux-pingvinen Tux er gjengitt i tråd med copyrightvilkår fra Larry Ewing, Simon Budig og Anja Gerwinski.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: