Skip to content

Torturerte aper i eksperiment

July 5, 2006

I følge svenske Expressen skal sju marmosettaper ha blitt pint til døde i et laboratorium eid av Uppsala Universitet og GE Healthcare.

Selskapet Imanet ville undersøke hvordan visse kjemikalier sprer seg i kroppen. Apene fikk operert inn ei pumpe mellom skulderbladene, og fikk et hull boret i kraniet. Deretter ble en slange ført inn i kraniet, og et giftstoff pumpa inn i apene. Det framgår av Imanets journaler at ingen av apene fikk noen form for smertelindring. Tre av dem døde under eksperimentet, og fire andre fikk så store skader at de måtte avlives.

Organisasjonen Djurens Rätt anmeldte i går forsøket til de svenske dyrebeskyttelsesmyndighetene, og det skulle bare mangle. En ting er at det fra tid til annen dessverre kan være nødvendig med dyreforsøk. Noe ganske annet er reine torturforsøk av denne typen, utført uten noen form for smertelindring. Når disse forsøkene utføres av et laboratorium deleid av et statlig universitet kan jeg ikke skjønne annet enn at opptil flere etiske regler må være brutt. Det er heller ikke snakk om bananfluer eller bakteriekulturer her, men aper. Primater! Selv om marmosettapene kanskje ikke er den skarpeste kniven i apeskuffen, er det tross alt snakk om dyr som har en god del til felles med oss mennesker, og det er da helt hinsides all fornuft og empati å pine de stakkars kreka til døde uten engang å koste på dem litt smertestillende??! Dette går i alle fall langt over mine støvleskaft!

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: